Blog

Markedet for brugte værktøjsmaskiner er stort, og det er ikke uden grund. Der er nemlig mulighed for at gøre en særdeles god investering i maskiner af høj kvalitet til en fordelagtig pris, hvis man køber brugte værktøjsmaskiner.

Omvendt er der også mulighed for at hente noget af sin investering ind igen, når man en dag vil købe nye værktøjsmaskiner. Men det forudsætter, at man har vedligeholdt sin maskine, så den er funktionsdygtig, hvis den skal sælges som mere end bare skrot.

Her giver vi tre gode råd til vedligeholdelse af dine nye eller brugte værktøjsmaskiner:

 

Hold Maskinen Velsmurt
Vi ser desværre ofte, at smøring af maskiner bliver glemt i farten. Men en af de mest udbredte årsager til, at værktøjsmaskiner bryder sammen, er, at ​​smøring af maskinens bevægelige og vitale dele er blevet forsømt.

Både nye og brugte værktøjsmaskiner skal smøres regelmæssigt for at mindske slitage på de bevægelige dele. Det kan virke som en lille ting, der er let at udskyde til en anden dag, men hvis man forsømmer sin smøring, vil det have en mærkbar effekt på maskinens funktionsdygtighed og levetid. Derfor kan det være en god idé at gøre smøring af sine maskiner til en fast og regelmæssig opgave.

Når smøring bliver forsømt, er det typisk fordi, at smøring er en opgave, der tager tid. Det er især tilfældet med ældre maskiner, hvor man skal smøre maskinen manuelt. Heldigvis er mange nyere maskiner i dag udstyret med centralsmøring, hvilket gør vedligeholdelsen lettere og mindre tidskrævende.

Alle vores MR-S Pladevalser er for eksempel udstyret med centralsmøring, så man let kan pumpe olie up til alle maskinens vitale dele. På mange moderne maskiner som eksempelvis vores Dener kantpressere og pladesakse kan man også tilkøbe et elektrisk centralsmøresystem, hvis man vil gøre denne vigtige vedligeholdelsesopgave endnu lettere.

Hvis du har styr på smøring af dine maskiner, vil de fremstå mere velholdte, og du vil dermed kunne opnå en bedre pris, når du sælger dine brugte værktøjsmaskiner videre. Når du køber brugte maskiner, bør du også tjekke, om maskinen har været velsmurt. Det kan du gøre ved at inspicere maskinens bevægelige dele og se, om delene er fedtede.

 

Hold Maskinen Ren
Rene og pæne maskiner udstråler produktionskvalitet overfor dine kunder. Men det er faktisk også vigtigt for arbejdssikkerhed og effektivitet i din produktion. En beskidt maskine øger risikoen for uforudsete og farlige situationer, og det har også en konkret effekt på slitagen af din maskine.

Metalspåner kan eksempelvis slide hul i slanger og kabler over tid, hvilket kan medføre et behov for reparationer af din maskine, som kunne være undgået. Er uheldet ude, kan S. H. Værktøjsmaskiner heldigvis hjælpe med at finde problemet og udskifte den beskadigede komponent. Som en del af vores Serviceaftale hjælper vi med fejlfinding, reparationer og reservedele.

 

Hold Værktøjerne Skarpe
Nogle værktøjsmaskiner har brug for regelmæssig skærpning af de skærende dele, da disse dele med tiden vil blive slidt og kan påtage sig små skader, som kan beskadige dit produkt under produktionen.

Dette gør sig især gældende for pladebearbejdningsmaskiner som pladesakse, hvor klingerne bør være skarpe og jævne for at opnå optimal nøjagtighed, når du klipper. Det samme er tilfældet for de skærende værktøjer på drejebænke og fræsere

Hvis værktøjerne på visse maskiner ikke er velholdte, vil man i værste fald risikere at spilde materiale, fordi misvedligeholdte værktøjer kan skade materialet eller operere unøjagtigt.

Når værktøjerne på maskiner skal slibes, er det vigtigt, at det gøres korrekt, så man ikke ender med blot at gøre skaden værre. Man kan godt gøre det selv, men hvis man ikke har erfaring med, kan man også få assistance til slibningen. Hos S. H. Værktøjsmaskiner hjælper vi gerne med alle slags reparationer og service af maskiner.

Pris og tidshorisont kan dog variere for den enkelte maskine, så vores service tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering. Kontakt os gerne til en uforpligtende snak om service og vedligeholdelse af dine maskiner.